Article

Blog Entry“Segítség! A kutyám ki nem állhatja az új házát!”

“Segítség! A kutyám ki nem állhatja az új házát!” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2015-02-06

Minden kutyatulajdonosnak a rémálma, ha kedvencének vesz egy új kutyaházat, de az még csak a közelébe sem megy annak. Természetesen ez nem minden kutyára igaz, és nem is feltétlen az ő hibájuk. Tehát nem kell aggódni, egy jól megtervezett, megépített és elhelyezett kutyaházat biztosan szeretni fog kedvencünk!

Kutyaház

Jól tudjuk, hogy a kutyák nem buták, tehát ami jó nekik, az olyan helyet ahol biztonságban érzik magukat (nem áznak és nem fáznak) nem fognak figyelmen kívül hagyni. De persze lehet, hogy rosszul választottunk, nem néztünk utána megfelelően a dolgoknak, vagy esetleg olyan helyre tettük a kutyaházat, amit kedvencünk messziről elkerül.

Mit tehetünk ilyen esetben?

Az első, hogy hangulatossá és barátságossá varázsoljuk a kutyaházat mind kívülről, mind pedig belülről. A cél az legyen, hogy az eb másodlagos, vagy hacsak nem elsőszámú otthonának tekintse azt. A szeparációs szorongás leküzdésében sokat segíthet, ha berakunk neki egy ismerős illatú pokrócot, párnát, játékot vagy ruhadarabot.

A második fontos lépés a jutalmazás. Ha látjuk, hogy magától bemegy a házába és akár hosszabb időt is eltölt ott, mindenképp adjunk neki valami jutalmat. Különösen figyeljünk erre reggelenként, mikor esetleg az egész éjszakát ott töltötte egyedül (ilyenkor kijár neki egy jó nagy ölelés is). Fontos még tudni, hogy a jutalomnak és a büntetésnek nem szabad keverednie, tehát legyünk következetesek. Ha büntetni szeretnénk kutyánkat, mert például egy újabb gödröt ásott a kertbe, akkor ne a házába zárjuk el egy időre, inkább keressünk erre egy másik helyiséget (pl.: pince, szerszámoskamra, terasz, stb.).

A harmadik lehetőségünk az etetésekkor jön el. Tálaljuk az ételt közel a kutyaházhoz, hogy ezzel is egy pozitív benyomás alakuljon ki az új óljáról. Sok kutyus bevisz magával a házába egy-egy nagyobb csontot, ezt nyugodtan hagyjuk neki, hiszen ez azt jelenti, hogy ott bent biztonságban érzi magát, és tudja hogy más állat oda nem megy be elvenni a csontját.

Végső soron gondoljuk át még egyszer a kutyaház elhelyezését, mivel lehet, hogy valóban olyan helyre raktuk azt, amerre nem megy szívesen a kutyánk. Fontos befolyásoló tényezők ugyanis az ottani szagok, illatok, hangok és látnivalók. Ha túl messzire kerül a háztól, a kutyus azt hiheti, hogy büntetés miatt száműzte őt a család, ez pedig szorongást idézhet elő benne és nem fogja szeretni a kutyaházát.

Tags: , , ,

Comments are closed.