Article

Blog EntryNapkollektor a medence fűtéséhez

Napkollektor a medence fűtéséhez bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2015-05-29

Ön is szeret a medencéjében hűsölni? Viszont nem csak nyáron szeretné az kihasználni, hanem tavasszal és ősszel a hűvösebb napokban? Természetesen van rá mód, hogy medencéjét akár egész éven, éjjel nappal használhassa, fűteni kell!

Sokan hiszik, hogy ez csak a leggazdagabbak kiváltsága, de ez nem igaz! A megfelelő napkollektoros rendszer kialakításával a Nap segíteni fog Önnek, hogy ne kelljen olyan mélyre nyúlnia a pénztárcájában.

medence

Jelentősen csökkentheti medencéje fűtési költségeit, ha napenergiát használ. A napkollektorok a nap energiájának köszönhetően állítanak elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Sok éghajlati övben (köztük hazánkban is) sokkal hatékonyabb megoldásnak számít a gázfűtés és a hőszivattyús megoldáshoz képest. Még azokban a hónapokban is megéri az ingyenes energia termelése, mikor nem szeretné használni a medencét. Ilyenkor ugyanis átvezetheti a ház más részeibe ezt az energiát, hogy használati meleg vizet állítson elő, vagy rásegítést kapjon a fűtésrendszere.

Egy napkollektoros rendszer kiépítése nem bonyolult feladat, de jobb szakemberre bízni. Általában, ahonnan a napkollektort megvásárolja a szolgáltatás részét képezi az előzetes felmérés, a beüzemelés, a karbantartás is.
Csak ahhoz, hogy megállapítsák milyen nagy napkollektorra van szüksége, ilyen sok kérdésre kell tudni a választ: Mekkora a medence? Kültéri, beltéri, fedett? Átlag hány hónapon keresztül szeretné használni egy évben? Milyen a regionális hőmérséklet? Mennyire meleg vizet szeretne? Hova lehet felszerelni a kollektort? Merre kell azt tájolni, hogy a legjobb hatásfokon működhessen? stb… stb…

A medencék hőveszteségét elsősorban a párolgás okozza, ami a vízfelülettel arányos. Ezért a szükséges napkollektor felületet a vízfelület nagyságához viszonyítva célszerű kialakítani. Mivel ez a rendszer csak akkor működik, ha süt a nap, érdemes előrelátónak lennie, és felkészülni a hidegebb napokra (pláne ha szeretné akkor is használni a medencét). Szaküzletekben lehet olyan pufi takarófóliát találni, ami meggátolja a meleg víz hirtelen párolgását, kihűlését. Sőt, nem is muszáj az egész medencét egybe lefedni vele, úgy is rajta lehet ez, hogy közben a vízben úszkál.

Így lehet tehát energiatakarékosan, környezetbarát módon fűteni egy medencét. A működtetési költségei elenyészőek, ráadásul karbantartást is alig igényel a rendszer. Az egyszeri nagyobb beruházás az évek során folyamatosan visszakerül pénztárcájába.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.