Article

Blog EntryKülönleges matricák – különleges célra

Különleges matricák – különleges célra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2016-11-16

Vannak helyzetek, amikor a matricákkal szemben nem csak az az elvárás, hogy a rájuk nyomtatott információkat a megfelelő helyen az elvárt ideig (legtöbb esetben a matrica élettartamáig) megtartsák. A matricák felhelyezéssel és még inkább eltávolítással kapcsolatos különleges tulajdonságai kétfélék lehetnek: el lehessen és ne lehessen őket nyom nélkül távolítani.
A második csoportot úgy hívjuk: biztonsági matricák. Ezek ragasztóanyaga is különleges, rendkívül erőteljes tapadást biztosít, így akár a szélét megkezdeni, akár a matrica felületét lehúzni csak nagy erőkifejtéssel lehet.

Címke készítés

Címke készítés


Az eltávolítás megnehezítése céljából a matrica formailag sem hétköznapi. A több rétegű termék ragasztás felőli rétege egy előre meghatározott mintázat mentén szétválik és leválaszthatatlanul a felületen marad. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a lehúzott matrica helyén egy ismétlődő szöveges felirat marad (pl. void opened=hiány keletkezett).
A másik csoportot, azaz a könnyen eltávolítható címkék körét úgy hívja a szakma, hogy visszaszedhető matricák. Ezek esetében olyan ragasztóanyagot használnak, amely nem csak a könnyű lehúzást teszi lehetővé, hanem nyom nélküli eltávolíthatóságot biztosít. Ezeknél a termékeknél általában olyan matricaanyagot használnak, amely bírja az – akár többszöri – eltávolítást is, hiszen a visszaszedhetőség értelmét veszíti, ha közben a matrica esetleg elszakad.
Ilyen visszaszedhető matricát használnak, ha fontos, hogy egy matricát több helyen is fel tudjanak használni, vagy a címkének olyan életútja van, hogy az első helyről (pl. termék) át tudják helyezni (pl. garancialevél), majd újra áthelyezni (pl. javítási napló).

Comments are closed.