Article

Blog EntryHozzál nekem csontfogat!

Hozzál nekem csontfogat! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2014-11-18

Ugye mindenkinek ismerős a mondóka? Szerencsére már nem csak az egérkét kérhetjük meg, hogy hozzon nekünk új fogakat a kihullottak helyébe. Felnőttkorban a foghozó egér szerepét az fog implantációját végző szakemberek veszik át. De hogyan is zajlik az implantáció folyamata? Kinek érdemes belevágni?

Egy fog sok megpróbáltatásnak van kitéve. Nem feltétlenül a szuvasodás, fogromlás miatt van szükség pótlásra. A fog kieshet vagy kettétörhet baleset, sportolás következményeképpen is. Ilyenkor, amikor a szépen sorakozó, egészséges fogak közül csak az egyik sérül meg, különösen fontos, hogy az új szerv jól illeszkedjen a többi közé. A foghiány nem csak esztétikai probléma, a rágásnál és a beszédnél is nagyon zavaró a rés. Nem utolsó szempont az sem, hogy az implantáció nem érinti csak az adott fogat, tehát nem kell miatta lecsiszolni a szomszédokat.

Az implantáció ajánlható azoknak is, akiknek teljes fogsort kellene pótolni és nem szeretnének kivehető pótlással élni. Ilyenkor néhány implantátumot ültetnek be, melyre már hidat lehet építeni.

Az implantáció tulajdonképpen beültetést jelent. Akkor hajtható végre, ha az adott helyen megfelelő mennyiségű csont áll rendelkezésre. A csontba egy titánból készült, csavar formájú műgyökeret ültetnek be. Az ínyt ez után visszazárják és megkezdődik a várakozás. Némi idő elteltével, (körülbelül 3-6 hónap múlva), mikor a szervezet befogadta és a csont körülnőtte a fogat, a csonkra ráépíthető az új fog.
Mivel ez egy viszonylag komolyabb beavatkozás, van néhány kizáró ok, amikor nem lehet beültetéssel pótolni a hiányzó fogat. Ilyenek például az immunrendszeri betegségek, vérképzőszervi problémák, vagy a daganatos betegségek. Az orvos rákérdezhet az esetleges cukorbetegségre is, ami önmagában nem kizáró ok, legfeljebb a gyógyulást késleltetheti. A lelkiismeretes fogorvosok megkérik a pácienst, hogy fogbeültetés előtt konzultáljon háziorvosával, kérje ki véleményét a műtéttel kapcsolatban.

Mosoly

A műtét előtt a fogorvos ellenőrzi a többi fog állapotát is és megtisztítja a többi fogat is, nehogy fertőzés lépjen föl. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. Mikor megtörtént a beültetés, érdemes fokozottan ügyelni a szájhigiéniára, ezen kívül lelkiismeretesen be kell szedni a javasolt antibiotikumokat a fertőzés elkerülése érdekében.

Akik implantátumot viselnek arra számíthatnak, hogy a műfog élettartama a természetes fogak élettartamáig tart. Ritka az olyan eset, amikor a páciens elveszíti az implantátumot, és a ragyogó mosoly csorbát szenved.

Az implantátum nem olcsó mulatság. Viselése és komfortja azonban vetekszik a saját fogakéval, ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy idővel le kell cserélnünk a megszokott beültetést. Mielőtt belevágunk, nézzünk jól szét a palettán, hiszen a magánfogászatok gyakran kecsegtetnek minket különböző akciókkal. Mivel azonban a fogászat bizalmi kérdés, néhány ezer forintért talán nem érdemes ismeretlen kezébe helyezni a mosolyunkat.

Tags: , , , ,

Comments are closed.