Article

Blog EntryEsernyő útmutató úriembereknek

Esernyő útmutató úriembereknek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2015-03-25

Az első ernyők történelmünk során az ókori Egyiptomban, Babilonban, illetve Kínában készültek. Ezek az ernyők azonban még csak a nap égető sugarai ellen készültek, az eső ellen nem volt hatásos, hiszen ahhoz kifinomultabb anyaghasználattal kellett volna rendelkezniük. A tartó szerkezet, ami ma fémből készül, régen nádból és halszálkából. A vízlepergető textil helyett pedig nagy növények leveleit, illetve később selyemszövetet használtak.

Esernyő

Egyértelmű, hogy mint minden új dolog, az első igazi esernyők is státuszszimbólumok voltak (hiszen a köznép meg sem engedhette magának anyagilag). A XV. századi Franciaországban minden nemes kezében ott díszelgett egy ernyő, akár szakadt az eső, akár tűzött a nap, vagy akár szüksége volt az úriembernek egy sétabotra.
Bár az esernyő használatát főként a nőkhöz kapcsoljuk, a férfiak (vagy azok szolgáik) kezében is gyakran megfordult egy-egy kevésbé díszes típus.
Ahogy telt múlt az idő a ruha divattal változott az esernyő divat is. A súlyosabb egyszemélyes darabokat először fölváltották a nagy családi modellek, majd az elmúlt években (ahogy minden technikai eszközünk) az esernyő is kisebb, kompaktabb lett, hogy bárki bárhová magával tudja vinni.

Suzy Parker Esernyője

Na de mikor és miért kell egy úriembernek esernyő?
A férfiak “fegyvertárának” nélkülözhetetlen kelléke kell hogy legyen az esernyő is (ugyanúgy, mint a zsebkendő, vagy egy mindent tudó bicska). Egy jó minőségű esernyő megvásárlásával sok éven keresztül szárazon tarthatja ruháit, ráadásul rengeteg női szívet dobogtathat meg, ha a semmiből előveszi az eső elleni pajzsát.

Ha nem szeretne melléfogni az esernyő vásárlás során, kövesse tippjeinket, vagy látogasson el az Esernyő-shop webáruházába!

– Jól vizsgálja meg az esernyő huzatát, aminél egyértelműen a legfontosabb, hogy ízálló legyen. Ezen kívül, mielőtt megveszi, nyissa ki és vizsgálja meg hogy elég feszes-e. Ezután tartsa a fény felé, hogy lássa nincs-e rajta bármilyen apróbb lyuk!

– A minőségi váz azt jelenti, hogy még a kicsit erősebb szelet is kibírja anélkül, hogy kifordulna vagy kettétörne. A vékony, gyenge alumínium helyett válasszon tehát vastagabb fém vázas típust.

George W. Bush esernyője
Valószínűleg George W. Bush is azt hitte, jó minőségű esernyőt hord magánál…

– Az esernyő nyelével akkor kell csak komolyabban foglalkoznia, ha hosszú sétaernyőt szeretne vásárolni. Ezek készülhetnek faragott keményfából, elefántcsontból, nemesfémből, acélból, bőrrel borított vagy drágakövekkel kirakott nyéllel. A kompakt, kicsire összecsukható ernyőknél nincs nagy választási lehetősége, hiszen az vagy kampós vagy egyenes fogantyúval van ellátva.

– A hosszabb ernyők közül olyat válasszon, ami arányos a testmagasságához, így könnyen rá tud támaszkodni.

Esernyő, kacsás fogantyúval

Esernyők

Tags: , , , ,

Comments are closed.