Article

Blog EntryA testdekoráció és testfestés története

A testdekoráció és testfestés története bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2016-09-14

A testfestés és testdíszítés gyökerei már az írott történelem kezdete előtt megjelenhettek, a fennmaradt leletek szerint már az emberiség megjelenésekor alkalmazták a test díszítésének különböző formáit. A kőkorszak, és ezzel együtt a testfestés megjelenése előtt főleg ékszereket készítettek, általában csontból és kagylóhéjból. A saját készítésű ékszerek akkoriban nem csak díszítésként szolgáltak, különböző státuszokat is megmutattak.
Később, a kőkorszakban az ékszerek mellett elterjedt a testfestés fogalma is. Az első testfestések természetes növényi-, és ásványi anyagokból készültek. Különböző kultúrákban más-más jelentőséggel rendelkeztek, de a testre festett szimbólumok mindenhol a közösséghez tartozást fejezték ki, gyakran a státuszt is; a rangsorban elfoglalt helyet.
A vallások egyre inkább népszerűvé válásával a testfestés központi helyet kapott; különböző ceremóniák, ünnepségek, és szertartások elengedhetetlen pontjai voltak, hiszen az emberek nagy erőt tulajdonítottak a testre festett szimbolikus jeleknek, képeknek.

Henna

Henna


A más-más növényekből kivont színek használatát a henna váltotta fel, melyet a kezdetekkor tenyér, talp, körmök és ujjhegyek festésére használtak. A henna az iszlám előtti időkre, Egyiptomba nyúlik vissza, és a sokrétű használhatósága miatt a mai napig fennmaradt.
Abból az időből származik egy ősi hiedelem, miszerint a testfestés megerősíti az emberek közötti kötődést, így a lelki gyógyuláshoz csak erre van szükség, ráadásul rájöttek arra is, hogy a színeknek gyógyító hatása is lehet.
Ezen hiedelemnek köszönhetően, egyre inkább fontosabb lett a bőrre festett képek tartóssága, melynek következményeként megjelentek az első tetoválások.
A kezdeti tetoválások készítési módja a bőr megkarcolásából és a festék hegbe dörzsöléséből állt, és nem csak gyógyító hatásúnak gondolták, de sokan hitték azt, hogy az ártó szellemeket is elűzik.
Mindezek után, az évszázadok alatt több elkészítési forma is elterjedt a világban; az első tetováló gépet az 1890-es években szabadalmaztatták.
A modern kor hozományaként egyre több embernek lett végleges tetoválása, de igény volt az ideiglenes, lemosható tetoválásokra is; főleg a gyermekek és fiatalok körében.
A népszerű hennafestés mellett megjelentek a gyermekeknek szánt matricás tetoválások, és a zselés tollak, később pedig a csillámfestés és csillámtetoválás is.
A legutóbb említett testdíszítési mód az ideiglenes tetoválások közül talán a legkönnyebben elkészíthető, de nem csak ezért olyan népszerű. Tartóssága és vízállósága miatt gyakran láthatunk csillámmal díszített gyermekeket, és olyan felnőtteket is, akik ékszerek; karkötők, nyakláncok helyett viselik.

Comments are closed.